Ghidul ilustrat al elevului – învățământul de calitate e despre tine!

Forum Apulum și Consiliul Național al Elevilor, două organizații civice care încurajează participarea adulților și a copiilor la viața cetății (în cazul Forum Apulum, chiar au o cetate, că sunt în Alba Iulia), au lansat sâmbătă Ghidul Ilustrat al Elevului. Scris și desenat de elevi în doar trei săptămâni, cu ajutorul ilustratorului George Roșu și al activiștilor de la Forum Apulum, ghidul a pornit de la ideea de a avea în fiecare clasă Statutul Elevului, documentul Ministerului Educației care spune clar ce drepturi și obligații au copiii în școală.

Numai că, spune Diana Filimon de la Forum Apulum, Statutul nu e scris într-un limbaj accesibil. Doar să-l pui pe perete într-o clasă nu înseamnă că elevii vor și înțelege prevederile. Așa că membrii Consiliului Național al Elevilor l-au „tradus” pe înțelesul tuturor, au testat cu grupuri de elevi toate textele și le-au modificat astfel încât să fie cât mai clare și au avut grijă să includă, pe lângă drepturi și obligații, și cum pot să se facă auziți elevii. Pentru ilustrații, au provocat peste 100 de elevi să povestească grafic diferite capitole din Ghid și au primit desene de la aproximativ 50. George Roșu le-a selectat pe cele mai potrivite, așezarea în pagină a fost făcută de Emilian Mocanu și tipărirea, în 6300 de exemplare, a fost finanțată de UNICEF.

Ideea Ghidului va continua, în Alba Iulia, și cu un „atelier de spețe”, în care elevii vor analiza situații concrete și vor vedea ce reguli se aplică în fiecare caz. Iar în 2019 vor face opt întâlniri cu elevii din orașele mari, pentru a le vorbi despre Ghid, apoi vor merge în orașe mai mici unde, crede Filimon, e cea mai mare nevoie de educație civică.

Am selectat mai jos o parte dintre informațiile din Ghid. Varianta integrală e disponibilă aici.

Sursa: Scoala9

VARIANTA INTEGRALĂ

De asemenea, poți accesa secțiunea Documente a site-ului nostru, unde vei găsi Statutul Elevului, Legea Educației Naționale, precum și ROFUIP (cu modificările efectuate în anul 2018).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.